Pages

2009. máj. 20.

Hogyan Mentsük Le Az Internetes Rádió Adásokat A Számitógépünkre

Gondolom,hogy nem csak engemet érdekel az,hogy hogyan is lehet lementeni az internetes rádió adásokat,hanem gondolom mást is,nem régiben találtam egy ezzel foglalkozó oldalt,be is másolom amit ott találtam....

SAVE AUDIO AS...
Hogyan ments le magadnak netrádió-adást?

Összegyűjtöttünk egy pár tippet, hogy lehet rádióműsorokat mp3-má alakítani.

Az élmény: a szélessávú net terjedésével egyre nő az interneten rádiózók száma is; sőt az adások többségét az is hallgatni tudja, aki telefonkapcsolattal netezik. Az adások jelentős része RealAudio lejátszó segítségével hallgatható.

A technika: Mivel a web szöveges és állóképi tartalmainak továbbítására kifejlesztett protokoll, a HTTP nem igazán alkalmas zene- és videófájlok valós idejű lejátszására, ezért a netes adók a streaming protokollt (részletes ismertetője itt olvasható) használnak, de esettől függően egyes adások elérhetők HHTP-n is.

A feladat: hogyan töltsd le és alakítsd mp3 állománnyá internetes rádiók hangfáljait?

Első lépés Kattints a böngészőben a lejátszást elindító linkre. A trükk: a párbeszédablakban nem megnyitni kell a lejátszást indító .ram állományt, hanem tetszés szerinti helyre lementeni a merevlemezen.


A .ram állomány mentése

Második lépés Ez a fálj csupán egy rövid szövegdokumentum, amely bármely szövegszerkesztővel, sőt a Notepaddel is megnyitható. Az állomány a lejátszó részére adja meg a hangfájlok elérési adatait (képünkön a Kossuth Rádió hangtárának egy .ram fájlja látható).



Egy .ram állomány tartalma: a HTTP-protokollos állományok tölthetők le a legegyszerűbben

Harmadik lépés A Real Adio .ra vagy .rm kiterjesztésű állományokban tárolja a hanganyagokat. Ezt legegyszerűbben egy közönséges letöltés-menedzselő szoftverrel lehet a gépre menteni. Figyelem, nem mindenik download-segédszoftver ismeri fel a streaming-hangfájlokat!

Speciálisan hang- és videóadások gépre mentésére készült a Streambox VCR nevű segédprogram, melyet ezen a linken lehet letölteni. Érdekes adalék, hogy a szoftverrel videó-streamingeket, például videóklipeket is lehet menteni.


Streambox letöltés-menedzser

Az egyszerűen kezelhető szoftver használati utasítása itt olvasható. A lényeg: valamelyik módszerrel le kell tölteni a rádióadást tartalmazó fájlt.


A DMC beállítás-ablaka egy fájl konvertálása előtt

Az átalakításhoz szükség lesz a különféle codec-ekre. A DB power fejlesztői RealAudio-anyagok konvertálására a szintén ingyenes Real Alternative programot ajánlják, amellyel egyúttal a hivatalos RealPlayer használatát is ki lehet váltani. A DMC oldalán szintén található részletes leírás a szoftver használatáról.


Ötödik lépés A RealAudio állományokat legegyszerűbb Windows-féle hangállománnyá, azaz wav-vá alakítani, melyek ízlés szerint tovább konvertálhatók. A DMC-vel egyből lehet mp3-asítani is a műsorokat. Ám mivel az adásokra rendszerint nem teljes egészükben van szükség, az állományokat a szintén ingyenes Audacity hangszerkesztővel darabolhatjuk tovább, a szoftverrel akár effektezni is lehet a hangfájlt.


Hangállomány vágás közben Audacity-ben


Hát remélem,hogy tudtam segiteni,akinek még ennél is több információ kell,annak figyelmébe ajánlom azt az oldalt ahol ezt találtam...

http://etech.transindex.ro/?cikk=3582

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése